top of page
  • Diana Verhagen

Waarom je hond trimmen in de herfst?

Regelmatig hoor ik mensen zeggen dat het zielig is om een hond te trimmen, nu de nachten langer worden en de temperatuur snel zakt. De hond zou het koud krijgen met zijn korte vacht. Het tegengestelde is waar. Een hond reguleert zijn temperatuur door het omhoog zetten, of plat leggen van de haren. Daarom is het wel belangrijk om wat vacht te laten staan en een hond niet volledig kaal te scheren. Maar dit geldt net zo goed in de zomer! Honden koelen namelijk ook af door de stand van de haren te veranderen.


In het najaar is het vaak wat natter, er liggen veel bladeren op de stoep en het is modderig in het bos. Honden houden er nu eenmaal van zich zo vies mogelijk te maken, maar wij houden graag het huis schoon. Daarom is het verstandig de vacht netjes kort te houden. Er blijft minder zand en andere rommel in hangen en de hond droogt sneller. Blijft hij lang nat, dan krijgt de hond het wél koud en een natte vacht gaat sneller klitten. De voetzooltjes worden netjes kort geknipt, dus de blaadjes blijven buiten en je er vormen niet zo snel sneeuwklontjes tussen de tenen.

Honden die 2 maal per jaar hun vacht wisselen, zijn in deze periode ook toe aan een trimbeurt. Denk aan kortharige honden, bijvoorbeeld een labrador. Deze kun je laten ontwollen in de trimsalon, wat ze sneller door de rui helpt en zorgt voor veel minder haren in huis. Ruwharige honden, zoals de teckel, kunnen vaak in het najaar goed geplukt worden.

Redenen genoeg om snel een afspraak te maken!

bottom of page