top of page
  • Diana Verhagen

Nieuw bij Doggies by Diana: Ontwollen

In mijn nieuwe salon heb ik een hypermodern in hoogte verstelbaar bad, waar ik honden tot 60 kg in kan wassen. De salon is zo ingericht dat zelfs de wanden en vloer gemakkelijk schoon te maken zijn en dat is bij ontwollen hard nodig!


Wat is ontwollen? Ontwollen is het verwijderen van losse haren bij een hond met een dubbele vacht. Dit doen we op een natuurlijke manier, door te wassen en blazen. De hond wordt in een speciale shampoo gezet, die we 15 minuten laten intrekken. De “oude” haren zijn vaak beschadigd, de haarschubben staan open, waardoor zij meer shampoo en water opnemen dan de nieuwe haren. Daardoor worden deze haren zwaarder en kunnen we ze gemakkelijk met een waterblazer uit de vacht blazen.

Waarom ontwollen? Ik haal in 1 of 2 behandelingen zoveel mogelijk onderwol uit de vacht. Dit versnelt de natuurlijke rui, waardoor je een stuk minder haren in huis zult vinden. Een hond wisselt zijn vacht normaliter 2x per jaar, deze ruicyclus duurt een paar weken. Dit wordt verstoord doordat honden tegenwoordig veelal binnen leven en dus minder seizoensinvloeden hebben, maar vaak ook doordat we teveel borstelen. Door te borstelen trekken we gezonde haren uit de huid, waardoor deze eerder vervangen moeten worden dan gepland. Deze haren hebben daardoor een mindere kwaliteit en gaan daarom vaak ook minder lang mee. Het gevolg is dat deze eerder uitvallen en de hond dus vaker (constant) gaat ruien. Eigenlijk hoef je dus alleen de delen van de hond te kammen waar klitten kunnen ontstaan, zoals achter de oren, onder de buik en de broek. Dus minder borstelen, zorgt voor minder losse haren! Goed nieuws toch? Bij honden met een hele dikke vacht, denk aan de Newfoundlander of de Alaska Malamute, blijft de losse onderwol vaak lang in de haren hangen. Dit kan op den duur problemen veroorzaken, zoals jeuk, schilfers, hotspots en zelfs oververhitting van de hond. Door de haren eruit te blazen, krijgt de huid weer lucht en ziet de vacht er weer glanzend en gezond uit.

Wanneer ontwollen? Het beste is om een stokhaar/kortharige hond in het voor- en najaar te laten ontwollen. Soms is het nuttig de behandeling na 2 weken te herhalen. In de zomer kan het prettig zijn de hond een keer extra te behandelen om de vacht los en luchtig te maken, zodat hij beter zijn lichaamstemperatuur kan reguleren. Voorbeelden van rassen die baat hebben bij een was- en blaasbeurt zijn: Herders, Labradors, kortharige Jack Russels, Mopshonden, Keeshonden en Husky’s.

bottom of page