top of page
  • Diana Verhagen

Hond, hitte en haar

Tips om samen met je hond de zomer te vieren.


Het is volop zomer en druk in de trimsalon. "Doe maar een zomercoupe" hoor ik nu dagelijks. Wat natuurlijk op zich een heel goed idee is. Onze honden gaan steeds vaker gezellig mee op vakantie, waar ze zwemmen, meer mee de natuur in gaan, minder vachtonderhoud krijgen en waar we regelmatig vervelende plantjes tegenkomen die in de vacht en poten gaan plakken. Dus het is zeker een goed idee om je hond te laten trimmen voor je op vakantie gaat. Ook als hij/zij naar een opvang gaat. Zij zullen altijd minder aandacht besteden aan het haar van je hond dan jij zelf doet. Je hebt zelf ook vakantie, dus je wilt niet dagelijks het zand of onkruid uit je hond moeten borstelen.


Wel is het slim om samen te bekijken wat het meest ideale kapsel is voor jouw hond. "Lekker kort" is niet altijd de beste oplossing. Gezien de hond de vacht ook gebruikt voor isolatie. Tegen de kou, maar ook tegen de warmte en de zon. Is je hond wat dunner behaard, dan is het verstandig het haar iets langer te laten, om de huid te beschermen tegen de zon. Zorg wel dat de vacht niet vervilt, dan gaat de huid verstikken wat huidproblemen, b.v. een hotspot, kan veroorzaken.


Heeft hij/zij kale plekken, een dunne vacht of bleke neus? Dan is een goede zonnebrand geen overbodige luxe. Net als wij, kan een hond gewoon verbranden in de zon, met pijn en jeuk tot gevolg.


Er is van alles te koop om je hond koel te houden. Koelmatten, diepvries speeltjes, verfrissende halsbanden, honden zwembadjes etc. Niet iedere hond maakt hier gebruik van. Laat hem dan gewoon lekker zelf zijn plekje kiezen, maar zorg dat hij altijd uit de zon kan. Heb je het idee dat je hond toch oververhit raakt? Koel dan de buik met stromend lauw water. Honden verliezen hun warmte door te hijgen en via de voetzooltjes. Daarom raad ik aan de haren tussen de voetzooltjes goed kort te houden. Dit kun je zelf doen. Kijk hier voor tips. Of kom hiervoor gewoon even bij mij langs. Dit is altijd gratis voor klanten, maar wel op afspraak.


Ik wens jullie een hele fijne zomer!


bottom of page