top of page
  • Diana Verhagen

Het belang van borstelen

Waarom is het zo belangrijk om de vacht van je hond tussen de trimbeurten door bij te houden? Veel mensen én honden hebben een hekel aan borstelen. Dat komt doordat de hond er in veel gevallen niet aan gewend is en daarom niet stil blijft staan en soms zelfs gaat bijten in de kam en de handen van hun baasje. Daarom is het heel erg belangrijk dat je je hond als pup al gaat kammen. Ook al lijkt dat nog niet nodig met zijn korte puppy vacht, het is van essentieel belang om je hond aan de handeling en het gevoel te laten wennen. Je kunt in de trimsalon ook een “puppy-behandeling” nemen, zodat hij vertrouwd raakt met de trimmer, de materialen en het bad. Bij een puppy-behandeling knip ik de nageltjes, de voetzooltjes en eventueel de haren bij de oogjes. De pup krijgt een bad en wordt lekker geborsteld.

Wanneer je je hond borstelt en alle klitten verwijdert, kun je meteen zijn huid en vacht controleren op parasieten, bultjes en wondjes. Als klitten te lang blijven zitten, kunnen ze gaan vervilten. Klitten gaan in elkaar vast zitten en vormen zo een steeds grotere klit. Dit kan er zelfs toe leiden dat ze hond niet meer normaal kan bewegen. Soms lijkt een hond kreupel, maar blijkt er gewoon vilt in de oksel te zitten, waardoor hij zijn poten niet meer durft te strekken omdat dat haar aan zijn huid trekt. Of denken baasjes dat hun hond een tumor heeft en blijkt het een grote bult van haar te zijn.

Onder dat vilt kom je vaak van alles tegen. Van abcessen tot ontstekingen, grasaren en verborgen (héle) lange nagels. Op de foto’s zie je hoe een poot “afgepeld” wordt, een ontsteking die er onderuit kwam, een strook vilt, die helemaal rondom de poot van de hond is gaan zitten, een bult klit en een spiraalvormige nagel. Ik had geen idee dat deze hond hubertusklauwtjes had, tot ik het haar weg ging scheren en dit tegen kwam. Vaak is de huid ook geïrriteerd, omdat er door de dikke laag haar geen lucht bij kan en het nooit kan drogen.

De enige remedie tegen vilt is scheren. Dat is een erg nauwkeurig karwei en het vergt veel geduld. Omdat de klitten heel dicht op de huid zitten, is het lastig daar met de tondeuse of een schaar onder te komen. Daarnaast weet je nooit wat er onder zit, bulten of beschadigde huid. Dus je moet erg voorzichtig te werk gaan. Begin hier dan ook niet zelf aan, maar raadpleeg een trimsalon.

Het beste is natuurlijk nog altijd om vervilting te voorkomen, door de hond regelmatig te kammen en ontklitten!

bottom of page